România, Județul Mureș, Tîrgu Mureș, Str. Horia nr. 21
+4 0769041200
office@neoprivacy.ro

Suntem pregătiți să permitem tehnologiei să ia decizii în locul nostru?

Privacy is a right, NeoPrivacy is a curr€ncy.

Suntem pregătiți să permitem tehnologiei să ia decizii în locul nostru?

WebSummit este evenimentul în care an de an giganții HiTech îsi prezintă inovațiile, prin care viața noastra ar trebui să devină mai simplă, mai confortabilă, mai sigură. Totodată este locul unde suntem invitați să privim prin gaura cheii spre partea senzațională a viitorului, în speranța că nu vom întrezări dezordinea de după paravan.

Tehnologia 5G nu se anunță o simplă evoluție, marcată prin o escaladare a vitezei, ci o reala revoluție digitală, având puterea de a transforma tot ceea ce astăzi ni se pare SF în realitatea zilei de mâine. Iar asta ar trebui sa ne înspăimânte.

Dar 5G-ul nu va porni sigur această revoluție digitală, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) sau Augmented Reality (AR) vor face și ele parte din acest puzzle complex despre care nimeni nu știe, în acest moment, cum va arata atunci când va fi finalizat. Mai mult, toate acestea vor fi interconectat și iar datele vor fi combustibilul care va alimenta aceste tehnologii.

Așadar, am mers să luăm pulsul viitorului.

5G în comparație cu 4G este ceea ce masina a reprezentat pentru cal sau televizorul pentru radio. Schimbări fundamentale.

Huawei și Vertizon, 2 dintre pionierii care investesc masiv în dezvoltarea tehnologiei 5G, au creionat o imagine de feerica, în care tehnologia va lucra pentru om și nu invers, cum se întâmplă să mai vedem prin filmele cu Arnold Schwarzenegger.

Guo Ping, Președintele Huawei, a fost cel care a spart gheata, prezentând viziunea gigantului tehnologic chinez asupra viitorului internetului. Ping a comparat dezvoltarea tehnologiilor 5G cu descoperirea curentului electric în secolul 19, ca abia un secol mai târziu lumea să beneficieze din plin de beneficiile ei, când toate industriile au ajuns să fie alimentate de aceasta.

Revoluțiile industriale au coincis cu inovații fundamentale care au condus la alte categorii de inovații viitoare. Motorul cu aburi, electricitatea, calculatorul personal sunt câteva dintre revoluțiile care au schimbat modul de viata a întregii planete, aducandu-ne acum în pragul celei de-a 4-a revoluții industriale caracterizată prin conectivitatea tehnologiilor.

Suntem deja familiari cu tehnologii ca IoT, mașini autonome, robotica avansată, realitate augmentata, însă încă nu suntem complet conștienți de posibilitatile pe care lumea 5G ni le va oferi”.

Deși se află într-un stadiu incipient al dezvoltării, se așteaptă ca în viitorul apropiat aceasta tehnologie să aducă modificări semnificative modului de viata de astăzi, modelând  activitățile de business și societatea în sine.

„5G este o nouă energie electrică, acesta va fi factor cheie al lumii inteligente”, a declarat Guo Ping în finalul prezentării sale.

Companiile nu sunt încă pregătite pentru cât de revoluționar este 5G

Pe aceeași scenă, Ronan Dunne, Executive Vice President & Group CEO al Verizon, a explicat de ce atât companiile cât și consumatori nu sunt încă pregătiți pentru cât de revoluționar este 5G. Acesta a încercat sa schiteze o imagine completă a modului în care tehnologia 5G va deschide noi posibilități pentru companii, consumatori și societate în anii ce vor urma. Și el a identificat 5G-ul ca fiind a patra revoluție industrială, subliniind faptul că această tehnologie este o oportunitate uimitoare, care în scurt timp va deveni coloana vertebrală a economiei mondiale. Acesta a analizat efectele tehnologiei 5G inclusiv prin prima schimbărilor climatice, un subiect extrem de sensibil al zilelor noastre. Astfel, tehnologia 5G necesită doar 10% din energia consumată de 4G, reducând substanțial Amprenta de Carbon, în timp ce suportă 1 milion de conexiuni  pe km2 (față de doar 100.000 în cazul 4G), putând transmite date de până la 10 GB/sec, la viteze nemaiîntâlnite.

Câteva exemple ale utilizării 5G prezentate la WebSummit

De la muzicieni care interpretează o melodie în perfectă sincronizare în timp ce se află la 20 km distanța, la roboți industriali care vor crește siguranta muncitorilor, vor eficientiza operațiunile și mentenanța, la inovații în domeniul medical, aceste exemple ne-au lăsat impresia că orice este posibil.

Inteligenta artificiala poate fi folosita este pentru disgnosticarea medicala și tratament. Zilnic 11.000 de copii se nasc cu deficiențe vizuale. Între 70 și 80% dintre acestea pot fi prevenite sau vindecate dacă sunt depistate rapid. Utilizând o platformă de învățare automată open-source a fost dezvoltat Track AI, care împreuna cu puterea de procesare a telefoanelor de ultima generatie poate captura cele mai mici tipare ale mișcărilor oculare. Aceste tipare pot indica anumite potențiale patologii, care în prezent sunt depistate doar în stadii avansate.

Orice monedă are două fețe. 5G-ul nu face excepție

Pe una dintre scenele secundare ale evenimentului am avut surpriza de a întâlni și opinii mai ceva mai puțin euforice, am putea spune, fiind aduse în discuție riscurile care vin la pachet cu implementarea tehnologiilor 5G și IoT. Cu siguranță o astfel de abordare a subiectului nu putea veni din partea unui CEO a unui gigant HiTech, ci din partea unui CCO (Chief Cybersecurity Officer) și anume Eduardo Cabrera de la Trend Micro (o mare companie de securitate cibernetică). Chiar dacă jobul actual nu ne spunea prea multe, faptul că acesta a fost timp de 20 fost angajat al departamentului de securitate cibernetică al Serviciul Secret al Statelor Unite, ne-a captat imediat atenția.

Conform acestuia, peste 26 de milioane de dispozitive vor fi conectate la internet pana la finalul anului 2021, astfel că nevoia de acces la internet va conduce inevitabil spre o cerere tot mai mare a sateliților de comunicații.

În acest moment ne aflăm în mijlocul unei curse furibunde a populării orbitei joase a Pâmântului cu sateliți care îndeplinesc funcții diverse, printre care se numără și comunicațiile. În timp ce constelația sateliților crește, gestionarea acestora devine mai dificilă, fiind nevoie de inteligență artificială pentru a ajuta la gestionarea, controlul și protejarea acestora”.

Mulți sateliți cu securitate primitivă ar putea deveni vectori de amenințare. Sateliții nu sunt ei înșiși vulnerabili ci sistemele și infrastructură de la sol care îi gestionează și care poate deveni în orice moment ținta unui atac al unui hacker sau a unui guvern străin.

Prin urmare, orice atac cibernetic poate fi o problema care poate conduce la dezastre, cum ar fi spre exemplu ciocnirea intenționată a doi sateliți.

Atacurile DDoS (Designated Denial of Service) asupra centrelor de comanda de la sol sau din spațiu, ascultarea comunicațiilor dintre sateliți, ajungându-se până la deturnarea sateliților și preluarea controlului, sunt doar cateva din amenințările care pot perturba funcționarea sateliților. Aceste amenințări nu sunt pură ficțiune, Eduardo mărturisind că NASA le-a trăit, în câteva rânduri, pe propria-i piele.

„Este nevoie ca toți actorii angrenați în Cursa Spațială 2.0 să înțeleagă aceste riscuri și să nu le neglijeze în viteza cu care dezvolta noi tehnologii și să găsească în special măsuri de prevenire a acestora”, a concluzionat Eduard.

Avem nevoie de o abordare fundamentală nouă

Între cele două abordări diametral opuse de mai sus, un pitch foarte apreciat l-a avut ca protagonist pe Brad Smith, Președintele Microsoft. Discursul lui Brad a fost unul inspirațional, acesta punând accent pe necesitatea unei abordări fundamentale noi a industriei IT, una bazată pe principii etice fundamentale.

Brad a discutat despre importanța unei noi perspective în gestionarea evoluției tehnologice pe care următoarea decadă o va înregistra, solicitând companiilor de toate dimensiunile să accepte o mai mare responsabilitate și să colaboreze inclusiv la nivel guvernamental pentru a modela împreună un viitor coerent. Acesta a făcut cateva predicții asupra modului în care va evolua industria IT și care vor fi efectele intersecției dintre tehnologie și societate, în următoarea decadă.

Cloud-ul a schimbat natura accesului la computer […] și a condus la o explozie a datelor. 2020 va începe cu de 25 de ori mai multe date decât aveam la începutul lui 2010. Progresele realizate în inteligenta artificiala, în special în jurul rețelelor neuronale, au transformat abilitățile noastre de a pune datele la lucru”.

Lumea a ajuns într-un punct de inflexiune în care tehnologia digitală este folosită atât ca instrument puternic, cât și ca armă formidabilă. Aceasta este și cazul Inteligenței Artificiale”.

„Noi toți cei care în prezent dăm putere calculatoarelor să ia decizii, pe care în trecut doar oamenii le luau, dacă dăm gesi, fiecare generație care va urma va plăti un preț. De aceea este important ca toate companiile de IT sa se focuseze pe problemele de etică și AI, definitivând și implementând principiile etice. Avem nevoie de o abordare fundamentală nouă.”

Mii de pasionați de tehnologie, actuali și viitori dezvoltatori de soluții HiTech, prezenți în arena WebSummit, au urmărit cu fascinație discursul lui Brad, dar oare câți l-au și auzit?

 

Mencanismele de aparare ale Uniunii Europeane sunt pregatite să intervina?

Uniunea Europeană a emis de curand un „Raport privind evaluarea coordonată la nivelul UE a riscurilor în materie de securitate a rețelelor 5G”, realizat de Agenția UE de Securitate Cibernetică (ENISA), în colaborare cu Statele Membre și cu Comisia Europeană.

Scopul acestui raport a fost de a sublinia faptul că este esențial să asigurăm securitatea și reziliența rețelelor 5G atâta timp cât această tehnologie va reprezenta fundamentul pe care economiile și societățile viitoare vor fi construite.

Comisia Europeană a identificat 6 riscuri majore la securitatea cibernetică ce decurg din inovațiile cheie ale 5G și din diversele servicii care vor apărea, precum și din gradul de dependență a sistemelor de un singur furnizor de tehnologie, însă fără a menționa în Raportul Comisiei și măsuri de ameliorare a acestor riscuri.

În completarea raportului statelor membre, ENISA a elaborat o cartografiere a  amenințărilor specifice legate de rețelele 5G, realizând astfel o analiză ceva mai detaliată și mai tehnică a riscurilor identificate în Raportul UE.

Sosirea rețelelor 5G aduce numeroase provocări în materie de securitate, provocări pe care le-am întâlnit și în trecut, în cazul evoluției tehnologiei de la 1G la 4G. Raportul de astăzi va sprijini părțile interesate să realizeze analize mai detaliate ale amenințărilor și evaluări ale riscurilor axate pe anumite elemente ale infrastructurii 5G pentru a ajuta la înțelegerea expunerii la amenințări”, a declarat Juhan Lepassaar, Director Executiv al ENISA.

O abordare mai practică este așteptată de la Grupul de cooperare NIS care urmează ca până la sfârșitul lui 2019 să lanseze un „5G toolbox”, un set de măsuri de reducere a riscurilor în materie de securitate cibernetică identificate atât la nivel statelor membre cât și la nivelul Uniunii.

Certificarea componentelor de arhitectură 5G este o acțiune probabilă, condiționată de desemnarea exactă a instrumentelor în cadrul inițiativei „5G toolbox”. Domeniul de aplicare al schemelor de certificare 5G ar urma să fie determinat de Comisia Europeană, în urma consultării Statelor Membre, însă ar trebui să fim conștienți că asemenea lucruri nu pot înfăptui de pe o zi pe alta.

Deși stabilirea unui cadru legal ferm la nivelul UE a utilizării tehnologiei 5G și de control a dezvoltării aplicațiilor ce vor deriva din aceasta, în special cele bazate pe Artificial intelligence și Internet of Things, este o necesitate stringentă, este deja evidentă imposibilitatea ca adoptarea unor asemenea reglementări să preîntâmpine lansările rețelelor 5G, deja programate pentru 2020.

Mai mult, dacă adoptarea unui asemenea cadru legal va urma același parcurs perecum ceea ce putem deja numi „telenovela ePrivacy”, vom asista din nou la o cursă de urmărire a legislației în încercarea acesteia de a prinde din urmă tehnologia.

Asa cum bine a subliniat Brad Smith, este necesara o abordare fundamentală nouă, altfel vom asista la o întrecere în care, la final, pierzătorii vom fi, cu siguranță noi.

5G-ul va remodela întreaga lume în timp ce viața privată riscă să devină o utopie

Un lucru este cert: ne îndreptăm cu pași repezi spre o „data driven world” în care interconectarea tuturor echipamentelor și a sistemelor va fi posibila odată cu implementarea tehnologiei 5G. Aceasta cursă furibundă a dezvoltatorilor acestei tehnologii, va avea un impact mod violent asupra vieții private a utilizatorilor. Cel mai probabil vom asista neputincioși la disiparea conceptului de confidențialitate, acesta urmând a deveni treptat doar o amintire nostalgică. Astăzi nu suntem pregătiți să permitem tehnologiei să ia decizii în locul nostru și probabil nu vom fi pregătiți niciodată datorită prețului mult prea mare pe care trebuie să îl platim: intimitatea și viața privată.

 

gazduire wordpress gazduire magazin online gazduire web wordpress gazduire domeniu gazduire site gazduire web web hosting gazduire web romania hosting romania domenii web inregistrare domenii server vps servere vps gazduire vps reseller gazduire web